Vraag en Antwoord

Welke merken verkoopt Rietveld Openhaarden?

Wij verkopen de merken:
Bocal, D.B.H., Dimplex, Dovre, Kalfire, Helex, Barbas, Dru, Element 4, Faber, Flam, Have, Ke-An, Nestor Martin, Pelgrim, Real Fire, Spartherm,  Super Ser, Surdiac, Thermocet, Invicta, Westfire, Primo, Dielle en Wanders

Staat uw merk er niet tussen vraag dan gerust of wij die kunnen leveren.

Wij kunnen aan bijna alle merken komen.

Waarom een boezem ?

Een strakke inbouwhaard in de muur ziet er prachtig uit. Wel heeft een haard ruimte nodig en moet het pijpmatriaal worden weggewerkt in een boezem. In de meeste gevallen zal dit betekenen dat de haard voor een gedeelte naar voren komt. Een boezem is dus een soort schoorsteenmantel, die met onbrandbare matrialen eenvoudig op te bouwen is. Eenmaal ingebouwd kan de boezem al naar wens afgewerkt worden met hittebestendig matriaal zoals glazvezelbehang of stucwerk. Aan beide zijkanten van een boezem horen convectieroosters te worden geplaatst, die ervoor zorgen dat de tempratuur in de boezem niet te hoog oploopt.

Waarom niet een te grote houtkachel ?

Kies uw Kachel in functie van de ruimte die u wil verwarmen. U krijgt het beste resultaat als u uw kachel bestendig aan zijn nominaal vermogen laat branden. Hebt u een te grote Kachel, dan zal die dikwijls op een te laag verbrandingsregime functioneren. Dat resulteert in een onvolledige verbranding. Zoiets is slecht voor uw schoorsteen (verhoogd risico op schouwbrand door roetcondensatie) en het milieu (onverbrande rookgassen in de atmosfeer).

Waarom alleen droog hout stoken ?

Stook alleen droog en onbehandeld hout. Vochtig hout belet u om de volle energie uit uw hout te halen. U verwarmt het water in het hout tot stoom. Dat is een energie verslindend proces; u krijgt een onvolledige verbranding en er blijft bijna geen energie meer over om u te verwarmen. Behandeld hout (paletten, multi-boardplaten) bevat dikwijls toxische en kankerverwekkende stiffen die bij verbranding vrijkomen in de atmosfeer. Dat is slecht voor het milieu. Gebruik hout dat minstens 3 jaar op een droge en goed verluchte plaats heeft kunnen drogen. U zal zien dat u veel minder verstookt.

Wat voor afvoermatriaal heb ik nodig ?

Overzicht rookkanalen Een goed rookkanaal is de basis van het goed functioneren van uw haard of kachel. In een haard of kachel verbrandt u hout, kolen, olie of gas. De meest gebruikte rookkanalen die worden toepast voor hout-, olie- en kolenkachels zijn:

·         Dubbelwandig geisoleerd r.v.s.
·         Flexibel r.v.s.

Voor de gaskachels worden de volgende rookkanalen toegepast:

·         Dubbelwandig aluminium, gegalvaniseerd
·         Flexibel r.v.s.
·         Concentrisch

Enkelwandige rookkanalen Enkelwandige rookgasafvoermaterialen worden toegepast voor delen welke in het zicht zitten. Wij leveren voor hout-, olie- en kolenkachels onder andere de volgende enkelwandige rookkanalen:

·         R.v.s.
·         Blauw gegloeid
·         Dikwandig gelast

Voor de gaskachels leveren wij onder andere:

·         Aluminium
·         R.v.s.

Dubbelwandige rookkanalen De belangrijkste voordelen van een r.v.s.  dubbelwandig geisoleerd rookkanaal t.o.v. gemetseld of keramisch zijn:

·         Ruimtebesparend
·         Gering gewicht
·         Direct gereed voor gebruik
·         Korte bouwtijd door eenvoudige montage
·         Flexibel met betrekking tot verandering of uitbreiding
·         Ruim assortiment van hulpstukken en diverse diameters

Concentrische rookkanalen Concentrische kanalen worden toegepast bij gas gesloten toestellen en voorzet- of inbouwhaarden die met name worden in woningen die mechanisch geventileerd zijn. Natuurlijk zijn deze ook toepasbaar bij natuurlijk geventileerde woningen. Bij concentrische kanalen wordt de zuurstof die de gastoestellen nodig hebben voor de verbranding van de brandstof van buiten aangezogen d.m.v. natuurlijke trek en worden de rookgassen door de binnenpijp afgevoerd. Voordelen zijn:

·         Horizontale versleping
·         Gevelafvoer mogelijk (dus goedkoper)
·         Geen zuurstof uit woonruimte ontrekkend
·         Kans op koolmonoxide vergiftiging nihil

Flexibele rookkanalen Flexibel r.v.s. kanaal is een goede oplossing als u een gemetselde schoorsteen hebt die vervangen moet worden, omdat hij te groot is, oneffen is of lekt. Dit is trek bevorderend maar ook minder gevoelig voor condensvorming.

Neem gerust contact met ons op voor de juiste afvoermatrialen en prijzen.

De Zwitserse stookmethode

De Zwitserse stookmethode – Stappenplan

De laatste tijd wordt er veel over gesproken in de media: luchtvervuiling door houtkachels. Er zijn vele manieren om deze vervuiling tegen te gaan. Één van die manieren is de Zwitserse methode, ook wel de top-downmethode genoemd.

De Zwitserse stookmethode is een methode waarbij de kachel van boven naar onder wordt aangestoken. In dit artikel leggen we uit hoe deze methode werkt. De Zwitserse stookmethode is eigenlijk omgekeerd stoken. De meeste mensen steken hun kachel van onderen aan, terwijl het bij deze methode juist de bedoeling is dat u het vuur van boven aansteekt. Op deze manier zorgt u ervoor dat u al vanaf het begin een bijna volledige verbranding krijgt.

Stappenplan:

1. Meet het vochtpercentage in het hout: dit doet u door middel van een vochtpercentage meter. U pakt een blok hout en klooft deze. U steekt de vochtpercentagemeter in de net gekloofde kant van het hout. Het percentage moet tussen de 15 en 20% liggen.

vochtpercentagemeter

2. U zet de luchttoevoer helemaal open en plaatst het hout telkens kruislings op elkaar. Van dikke blokken naar dunne blokken.

Zwitserse methode

3. Boven op het hout legt u kruislings wat kleine aanmaakhoutje met daar bovenop één of twee aanmaakblokjes, welke u vervolgens aansteekt.

aanmaakblokje aansteken

4. Als de aanmaakblokjes zijn aangestoken, zet u de deur van de kachel ongeveer 5 minuten op een klein kiertje.

zwitserse stookmethode

5. Als het aanmaakthout goed vlam heeft gevat, sluit u de deur. Langzaam zal het vuur naar beneden trekken en de grote blokken die onder aan de stapel liggen aansteken tot u een prachtig vlammenspel ziet.

Tradtionele houtstookmethode vs. de Zwiterse houtstookmethode

De traditionele stookmethode wijkt op enkele punten af van de Zwiterse stookmethode. Zo legt u op bij de traditionele methode de aanmaakhoutjes kruislings onderop de stookbodem. Daarna legt u voldoende aanmaakblokjes tussen de aanmaakhoutjes. Vervolgens worden twee tot drie houtblokken met een kleine afstand van elkaar op de aanmaakhoutjes gelegd. De kloofkanten dienen daarbij naar onderen te wijzen.

In de praktijk komt bij traditionele wijze meer rookoverlast voor. En met de Zwitserse stookmethode beperkt u juist de overlast doordat u het vuur rustig opstart. Op deze manier geniet u op een verantwoorde manier van uw houtkachel.

De Zwitserse stookmethode in beeld

In dit filmpje leggen we u de Zwiterse stookmethode in beeld en geluid uit. Stap voor stap steken we op een verantwoorde manier de kachel aan.